<< Vissza a listához

Szüreti Regatta - 2014A met.hu szerint gyenge szélre és helyi záporokra készültünk. Reggel tükörsima vízen indultunk Tihanyból Alsóőrse, de rajt előtt fél órával, már megjött az ígért gyenge szél ÉNY felől. Egy tökéletesre időzített rajttal indítottunk a zsűri hajó mellől tiszta széllel. Legkívül voltunk, de sokan szorosan egymáson ezért toltak fel és az éles menetre kényszerültünk. Az ésszerű irányunk egy futtatott  lett volna a csőig, ezért inkább nem birkóztunk velük, hanem húztunk vissza felfelé egy igazítót , majd a rongyolóval átmentünk előttük kicsit lecsúszva a déli partig. A tihanyi szorosra már a másik csapáson éles menetben orrvitorlával közeledtünk.  Onnan sokan az északi oldalt választották, pedig a szél addigra már DNY irányúra fordult. Mi Révfülöp magasságában váltottunk át az északi oldalra. A rajtnál csak Shagalayt pillantottuk meg az osztályból (tavaly visszafelé  ugyanezen a versenyen 2 perccel megelőztek minket, ezért figyelni kellett rájuk), de ők is középvonal felől rajtoltak, a többieket nem is láttam. Badacsonyig a nyugati medencében már végig a magasságot kellett gyűjtenünk.
Másnap visszafelé változatosra sikeredett az egy takkosnak ígérkező menet.
8-kor nulla szél Badacsonynál( de sehol máshol sem fodrozódott a víz). Rajtra D-DNY abszolút hátszél érkezett kicsit a déli part felé elfordulva. Mégis a déli végét választottuk a rajtvonalnak, hogy ha negatívan is, de tisztán zavartalanul hajózhassunk. Tökéletesen a szélén elrajtolva lehúztunk bliszterrel a déli partig, aztán a megszerzett tetemes előnnyel átmentünk a színes spinakkeres, bliszteres fal előtt az északi oldal felé.  Persze a gyorsabb nagy hajók elmentek onnan addigra és nem zavart minket szinte senki, a nagy színes gombócban lévők messze hátul voltak. Mielőtt átértünk volna az északira Révfülöp előtt szélforduló, bliszter le és fokkal 10-15 csomós szembe széllel préseltünk tovább a hajó szélén kilógva és nem értettük, hogy messze miért jönnek visszafelé lógó vitorlával az előttünk lévők. Aztán mi is belefutottunk egy stabil szélcsendbe, amiben megmozdulni sem tudtunk sokáig ( de mögöttünk még fellúvoltak a hajók és beszaladtak mellénk a szélcsendbe. Demoralizáló volt teljesen megfordulni és Badacsony felé visszakecmeregni 100 métert 10 percig és még onnan is visszafelé az északi oldal partján még meglévő szélig. Onnan aztán megint vágtattunk 10- 17 csomós szélben préselve és rendszeresen fellúvolva Zánkán túlig. Mindeközben a déli parthoz simulva a többi hajó végig bliszterezve közeledett Földvár felé. Akkor kezdtünk átvágni ,megcélozva a földvári befutót, amikor gyengült a szelünk és már nem voltunk gyorsabbak a déli parton bliszterezőknél, rongyolóra váltottunk, de 5 perc múlva már hátszélben voltunk. A végére viszont már  annyira északiasodott és gyengült  a nyugati szél, hogy a blisztert sem raktam fel, hanem rongyolóval pillangózva egyenesen a célba csúsztunk.
Visszafelé is csak a rajtnál láttam a másik öt osztálytársat. Ragyogó idő volt hazafelé, még úsztunk is egyet a Balatonba, a befutási listát csak másnap tudtuk letölteni. Oda- vissza elsőnek futottunk be az S22-k közül. A többi Scholtz22 viszont nagyot meccselhetett az eredménylista szerint. A szombaton másodiknak befutó Bumeráng biztosan beragadt egy szélcsendbe, mert a másik négy hajótól fél órát lemaradva érkezett. A négy osztálytársnál viszont nagyon izgalmas lehetett a meccs, mert szinte egyszerre, néhány perces különbségekkel futottak be. Hármuknak is azonos lett a két futam összetett pontszáma. Shagalay  az első napi 5. helyről másodiknak érkezett így most ő lett 7 ponttal az ezüstös. Két perc múlva Vitesse érkezett, egy perccel nyomában a Tombolóval így nekik is 7-7 pontjuk lett. A javuló miatt Vitessenek jár a bronz. Syba 7 perccel követte őket, de az összetettben megelőzi őt a szombaton másodiknak beérő Bumeráng.
 Mi két nagyon jó rajttal leszakadtunk a többiektől, de szívesen olvasnám, hogy a többiek hogyan látták a versenyt és milyen izgalmakat éltek meg?
                                                                                                 Molnár János
                                                                                                     Catch-22