<< Vissza a listához

Félsziget kerülő - 2014

Három dolog az elejére:

1, rossz időt jósoltak, így csak az elvetemültebbek jöttek (közte 4 S22)
2, a 130 feletti hajó azért kicsit több mint az idei Centomiglia teljes mezőnye…
3, szeretjük ezt a versenyt, mert gyors, a nagy irányváltások miatt taktikailag igényes túraverseny

---------------

Gyenge, alig lengedező szélben rajtoltunk. Az éledező szél irányát tekintve ÉNY, erejét tekintve 3-5 csomó volt.
Mi fent rajtoltunk, Aventura kicsit délebbre, Center még délebbre, Boomerangot sajnos nem láttam.
A kezdeti szakasz (az első ¾ óra a csőig) kedvező helyzetet hozott nekünk – rongyolóval futtatott kreuzban vágtattunk az első 20 egység között. Bőven volt magasságunk, Center egészen a déli partig csúszott le, Aventura lassan ette a magasságunkat, de biztos első helyen mentünk, jó pozícióban.
Aztán kezdődött az a trükközés a természettől, ami az amúgy is trükkös pályarajzot tekintve többször a lapok újraosztásához vezetett. Ráadásul ez a szeszélyes szélváltozásokkal teli időszak a verseny teljes ideje alatt kitartott: nagyon gyors, nagyon nagy szélforduló a cső előtt DNY-ra (az elsők még átjutottak az ÉNY-val), így az első húszból az utolsó 20-ban találtuk magunkat. Misi a Centerrel, és az egész déli mezőny egyszeriben magassággá konvertálta a szélhez és hozzánk képest nagy mélységét - hátrányát. Ez két perc alatt 250 m hátrányból legalább annyi előnyt jelentett. Aventura is megette a maradék magasságunkat (illetve átkonvertálta saját magasságra addigi mélységét), nekünk maradt egyszeriben a 3. hely. Rongyoló le, takkváltás, be a csőbe – hosszú takk, hogy a forgásokkal és a várt felpörgéssel az Aventura elé érjünk. Sajnos a különbség mit sem változott, kb 150 m-re Aventura és 300 méterre Center mögött voltunk, Boomerang 250 méterre mögöttünk. A csövön túl irány le Sajkod (Bázsai öböl), itt volt a következő esély a hátrány ledolgozására. Mi part felé mentünk, kicsit takkokkal maradtunk a félsziget tövében az ott megfutó szélre apellálva. Center és Aventura kintebb igazított, első 20 percben nekünk bejött. Míg ők alig cammogtak, nekünk 2,5-3 csomó volt a sebességünk. A következő 20 perc már a bójáig a kintieknek kedvezett, sőt, a visszavett hátrányunk végül az eredeti fölé nőtt. Center fordult elsőnek kb. 400 m előnnyel, utána Aventura 250 m-re előttünk. Misi bliszterrel nyugat felé, Miki a part alá nyitott. Mi a feljövetelkor tapasztalt szélerő változást tekintve eldöntöttük, hogy visszafelé raumolva előbb jobbra, majd a cső előtt a partközelbe próbálkozunk. Ez bejött, bár fél úton a cső felé a partközelben ébredező bríz eléréséhez kicsit visszafelé kellett mennünk, de amint beleértünk, felültünk a 20 perces gyorsjáratra, és Aventurához képest 250 m előnyt szereztünk (ezalatt ők beragadtak egy flautéba).
A csőbe érve Misit láttuk a csőből éppen kifutni, előnye 500 m-re nőtt. A csőben gyors bliszter / rongyoló csere. Az élesedő szél elég lassan jutott el hozzánk, így elég feszülten néztük, ahogy a bliszterrel Aventura déli part felől megkerül, és egy vonalba kerül velünk. Mint tavaly. Akkor az 1-2 helyért meccseltünk, most a 2-3 a tét. Ráadásul pont mint tavaly, egy másik egység bennünk látta meg a versenytársat: míg rongyolóval elmentünk mellette szél felől, szépen fellúvolt minket, és megjegyezte hogy nem kéne bliszterrel kreuzolnunk. Hm. Ez top génua, és ha hagynál elmenni, te is gyorsabb lennél. Beleegyezett. Ezután idegbaj – szél eláll, Misi lassan még leér a Hajógyári öbölbe, mi már nem érünk le. Tihany alatt vagyunk, harangoznak – 15 óra. Misi ráfordul a célegyenesre bliszterrel, mi vánszorgunk éles menetben fokkal. Előnyünk Aventurával szemben 500 méter, Misi reménytelenül távolodott a cél felé, mi és Aventura meg csaknem állunk már. Mire ellötyögünk a bójáig, bő egy óra telik el! Misi célban. Gratulálunk! Bójavétel után ismét 20 perc szélcsend, vánszorgás rongyolóval. Lassú teljes hátszeles fuvallatok jönnek, 0,5 csomóval hasítunk. Közben felkerül a másodfokú viharjelzés, Kékmadarat megint lelépjük a cél előtt (jaj) – bent vagyunk, Misi után egy órával. Pingivel (NAU360) vicces meccselés a cél előtt, végül 1 mp-el ver meg minket. Aventura is szenved végig, 20 perccel utánunk bent van ő is. A hős a Boomerang, 3 másodperccel a limit előtt fut be!

Jó idő volt, élvezetes, agyas verseny, köszönjük az osztálytársaknak, és gratulálunk mindhárom egységnek, külön a győztesnek!

üdv,
mg
catch-22