<< Vissza a listához

MVSZ Évadnyitó - 2014MVSZ Évadnyitó verseny - Balatonfüred
2014.05.17

2010-ben hasonló időjárási körülmények között 80 hajó indult a Balatoni szezonnyitón, most 119. A kettő közötti különbség az volt, hogy akkor a betörő északnyugati front kezdő löketei nyaldosták a tavat, most pedig az elvonuló erős szél maradéka hangolta a kedélyeket.

Nos, a várakozásoknak megfelelően erős szélben, de jó időjárási körülmények közepett zajlott a verseny – esőt nem kaptunk, ugyanakkor a szél kitartott, bár elég idegesen változott 3 és 16 csomó között. 117 hajó teljesítette a 20 km-es távot, ebből hárman voltunk S22-vel.

Aventura és Catch-22 elég korán, 1,5 órával a rajt előtt kiment a pályát kicsit bejárni. Ez végül előnyünkre vált a verseny kimenetét illetően. Birdy (Atter) rajt előtt 20 perccel érkezett, kis bliszter próbálás, helyezkedés: látszott, hogy jól mozognak a hajón, megvan a súlyuk a kontrollált menetre. (ekkor 12-14 csomó között volt a szél).

Aventura és Catch22 2-2 fővel kóstolgatta a szelet. Mindhárman part felöl rajtoltunk, a rajtot Aventura vette legjobban, Birdy 2., mi pedig kicsit késve (50 m-re) lemaradva harmadikként. Alsóörsig sok tennivaló nem volt – futtatott kreuz – félszél között változó szélben mi bele-bele ejtettünk az erősödésekbe, Birdy nyílegyenesen bójára vitorlázva előre tört – elsőnek is fordult.

Aventura 2., mi harmadiknak. Aventura és Birdy a terelőbóját követően szinte együtt volt, mi ekkor voltunk az 1. bójánál, kb 30 m hátrányban (cipeltük a rajtnál beszedett hátrányt). Alsóörstől Tihanyig két lehetőség adódott: lé vagy luv taktika – mi a korábbi bevitorlázás tapasztalata szerint part felé maradtunk, magasságot tartva. Velünk ellentétben Aventura és Birdy egymást gyűrve Zamárdi felé ejtve blisztert próbált. Gyorsan kiderült, melyik vált be: bent rövid időszakokra igencsak legyengült a szél, nekünk rongyolóval folyamatosan 8-12 csomót nyomott, így kb. 1 km előnyt szereztünk fél óra alatt. Tihanytól kifliben szinte egy takkra lehetett venni a befutót. Jó volt, Aventura és Birdy is nagyon ott volt - taktikában maradtak csak alul.
Gratulálok nekik innen is.

Abszolut befutó eredmény itt látható, osztályonként pedig itt.

Catch-22 GPS track:

Verseny hossza: 2 óra, 20 km.
Maximális sebesség: 14 km/h.
Átlagsebesség: 10 km/h

Catch-22 (mg) - 2014.05.19